Pokaži / skrij meni
Info portal

15. junija bodo v prodaji zbirateljski kovanci, izdani ob 500. obletnici prvega slovenskega tiskanega besedila

10. 6. 2015

Ljubljana

Izdaja ob 500. obletnici prvega slovenskega tiskanega besedila obsega zbirateljski zlatnik z nominalno vrednostjo 100 EUR (prodajna cena 320 EUR), srebrnik z nominalno vrednostjo 30 EUR (prodajna cena 40 EUR) in 3-evrski dvokovinski kovanec z nominalno vrednostjo 3 EUR (prodajna cena 3 EUR). Slednji bo na voljo tudi v tehniki kovanja z visokim sijajem (prodajna cena 10 EUR).

Na kovancih prve letošnje izdaje je upodobljen faksimile slovenskega besedila z letaka, natisnjenega leta 1515, ko se je začel vseslovenski kmečki upor. Na Dunaju je bil natisnjen letak s pesmijo v nemščini, ki opisuje uporne kmete na Kranjskem in zmago nad njimi. Na njem sta bila v slovenščini zapisana geslo in bojni klic slovenskih upornikov »Stara prauda« in »Leukhup, leukhup, leukhup, leukhup woga gmaina«, kar je bilo verjetno del puntarske pesmi. To so bile prve natisnjene slovenske besede. Izvod letaka hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani. Avtor dizajna zbirateljskih kovancev je Edi Berk, kovani pa so bili v kovnici na Slovaškem. 

V letošnjem letu bo Republika Slovenija izdala še spominski 2-evrski kovanec Emona-Ljubljana z nominalno vrednostjo 2 EUR (tudi v tehniki visokega sijaja) in spominski 2-evrski kovanec s skupnim evropskim motivom ob 30. obletnici zastave Evropske unije, prav tako z nominalno vrednostjo 2 EUR (le v navadni tehniki), Banka Slovenije pa zbirko kovancev (v navadni tehniki in v tehniki visokega sijaja), ki bo vsebovala vse nominalne vrednosti evrokovancev s slovensko nacionalno stranjo, zbirateljski dvokovinski kovanec za 3 EUR, izdan ob 500. obletnici prvega slovenskega tiskanega besedila, in spominski kovanec za 2 EUR Emona-Ljubljana. Predviden začetek prodaje obeh spominskih kovancev in zbirke kovancev je zadnji kvartal 2015. 

V prosti prodaji bo celotna količina izdanih numizmatičnih izdelkov. Numizmatični izdelki, izdani v letu 2015, ne bodo dokovani. 

Ažurne informacije na temo numizmatike bodo ves čas na voljo na spletnih straneh Deželne banke Slovenije (www.dbs.si) in Banke Slovenije (www.bsi.si).