Pokaži / skrij meni
Info portal

7. decembra v prodaji še zadnji letošnji numizmatični izdelek - spominski 2-evrski kovanec, izdan ob 30. obletnici zastave Evropske unije

2. 12. 2015

V izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije bo od ponedeljka naslednji teden v prodaji spominski 2-evrski kovanec s skupnim evropskim motivom, ki obeležuje 30. obletnico zastave Evropske unije. Z njim se zaokroža letošnja izdaja spominskih in zbirateljskih kovancev, ki jih je ob posameznih priložnostih izdala Republika Slovenija.

Po junijski izdaji zbirateljskih kovancev ob 500. obletnici prvega slovenskega tiskanega besedila (zlatnik, srebrnik ter 3-evrski kovanec v tehniki navadnega kovanja in v tehniki visokega sijaja) in novembrski izdaji 2-evrskega spominskega kovanca Ljubljana-Emona (v tehniki navadnega kovanja in v tehniki visokega sijaja v posebni embalaži-kapsuli) bo Republika Slovenija izdala še 2-evrski spominski kovanec (naprodaj za 2 EUR), s katerim se bo poklonila zastavi Evropske unije.

Zamisel o evropski zastavi je nastala že leta 1955, ko je Svet Evrope za simbol organizacije sprejel modro zastavo z dvanajstimi rumenimi (zlatimi) zvezdami, ki tvorijo krog, kar ponazarja enotnost, solidarnost in povezanost narodov Evrope. Leta 1983 jo je sprejel tudi Evropski parlament, voditelji Evropske unije (takrat Evropske skupnosti) pa so jo junija 1985 potrdili za uradno zastavo Evropske unije. Ob 30. obletnici potrditve zastave kot uradnega simbola Evropske unije države članice evroobmočja izdajajo spominski kovanec za 2 evra z enotnim dizajnom (evropska zastava, ki jo obkroža 12 stiliziranih ljudi). Poleg dizajna kovanca so na kovancu izpisani tudi letnici "1985-2015" in ime države izdajateljice v nacionalnem jeziku. Avtor dizajna spominskega kovanca je George Stamatopoulos, kovani pa so bili v kovnici v Italiji.

V prosti prodaji bo celotna količina izdanih numizmatičnih izdelkov. Numizmatični izdelki, izdani v letu 2015, ne bodo dokovani.

V izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije so še vedno na voljo omejene količine numizmatičnih izdelkov, ki jih je Republika Slovenija izdala v letu 2015, ter zbirka kovancev 2015, ki jo je izdala Banka Slovenije in vsebuje vse nominalne vrednosti evrokovancev s slovensko nacionalno stranjo, zbirateljski dvokovinski kovanec za 3 EUR, izdan ob 500. obletnici prvega slovenskega tiskanega besedila, in spominski kovanec za 2 EUR Emona-Ljubljana.