Pokaži / skrij meni
Info portal

Aprila prihaja novi bankovec za 50 EUR iz serije Evropa

21. 3. 2017

V vseh državah evroobmočja bo 4. aprila 2017 prišel v obtok novi bankovec za 50 EUR, ki bo postopoma nadomestil obstoječega.

Novi bankovec za 50 EUR bo četrti bankovec iz serije evrobankovcev, imenovane serije Evropa, ki bodo postopoma dani v obtok v naslednjih letih. Enako kot novi bankovci za 5 EUR, 10 EUR in 20 EUR, bo novi 50-evrski bankovec imel več novih zaščitnih elementov.

Nova serija bankovcev se uvaja postopno v naraščajočem vrstnem redu, v obdobju več let. Nominalne vrednosti evrobankovcev iz serije Evropa bodo enake kot za evrobankovce prve serije: 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR. Bankovca za 500 EUR v novi seriji Evropa ne bo. Nova serija ima enako oblikovano podobo »obdobja in slogi« ter enake prevladujoče barve kot prva serija.

Prva serija bo v začetku v obtoku vzporedno z bankovci serije Evropa, vendar bo postopoma umaknjena in bo sčasoma prenehala veljati kot zakonito plačilno sredstvo – predvidoma po uvedbi vseh šestih bankovcev serije Evropa. Ta datum bo objavljen daleč v naprej. Kljub temu bodo bankovci prve serije vedno obdržali svojo vrednost in jih bo v Banki Slovenije ter v ostalih nacionalnih centralnih bankah Evrosistema mogoče zamenjati neomejeno dolgo.

Več informacij o seriji Evropa je na voljo na spletnih straneh:
-http://www.ecb.int/euro/banknotes/europa/html/index.sl.html
-www.noviobrazeura.eu.

Več informacij o novem bankovcu za 50 EUR najdete tukaj.