Pokaži / skrij meni
Info portal

Deželna banka Slovenije izbrana za prodajo numizmatičnih vrednosti tudi v letih od 2011 do 2013

22. 12. 2010

Ljubljana

Deželna banka Slovenije je bila s strani Banke Slovenije izbrana za prodajo numizmatičnih vrednosti tudi v letih od 2011 do 2013. Prosta prodaja numizmatičnih vrednosti za leto 2011 se bo predvidoma pričela marca in bo potekala v 24 poslovalnicah Deželne banke Slovenije.

Po uspešni distribuciji numizmatičnih vrednosti v letih od 2008 do 2010 je bila Deželna banka Slovenije ponovno izbrana za prodajo zbirateljskih in spominskih kovancev, ki jih bo Republika Slovenija izdala v obdobju od 2011 do 2013.

V letu 2011 bo prodaja numizmatičnih vrednosti potekala v 24 poslovalnicah Deželne banke Slovenije. Na ta način je omogočena regijska pokritost in dostop do najširšega kroga javnosti, ki je zainteresirana za nakup numizmatičnih vrednosti. Nakup numizmatičnih vrednosti po drugih prodajnih poteh ni mogoč.

Prvi bodo predvidoma meseca marca v prosti prodaji spominski 2-evrski kovanci, izdani ob 100-letnici rojstva narodnega heroja Franca Rozmana - Staneta (tudi v proof izdelavi). Predvidoma junija bodo v prodaji zbirateljski zlatniki, srebrniki in 3-evrski dvokovinski kovanci, ki jih bo Republika Slovenija izdala ob 20. obletnici samostojnosti države (tudi v proof izdelavi) in zbirka evrokovancev z letnico kovanja 2011. Izdaje numizmatičnih vrednosti v letu 2011 bodo predvidoma avgusta zaokrožili zbirateljski zlatniki in srebrniki, izdani ob Svetovnem prvenstvu v veslanju na Bledu. Več informacij o posameznih izdajah najdete tukaj.

Vse numizmatične vrednosti so zakonito plačilno sredstvo v Republiki Sloveniji. Numizmatične vrednosti, izdane v letu 2011, ne bodo dokovane.

V prosti prodaji bodo vsakokrat celotne izdaje numizmatičnih vrednosti, zmanjšane za število prednaročil. Tudi v letu 2011 bo v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije in preko obrazca na  www.dbs.si/numizmatika mogoče prednaročiti numizmatične vrednosti, ki bodo ob različnih priložnostih izdane v letu 2012.

Ažurne informacije na temo numizmatike bodo ves čas na voljo na spletnih straneh Deželne banke Slovenije in Banke Slovenije.

V Deželni banki Slovenije so interesentom še vedno na voljo omejene količine numizmatičnih vrednosti, ki jih je Republika Slovenija izdala v letih 2008, 2009 in 2010.

S projektom distribucije numizmatičnih vrednosti želimo v Deželni banki Slovenije dvigniti poznavanje numizmatike in finančno kulturo v Sloveniji.