Pokaži / skrij meni
Info portal

Novembra prihaja novi bankovec za 20 EUR iz serije Evropa

12. 11. 2015

V vseh državah evroobmočja bo 25. novembra 2015 prišel v obtok novi bankovec za 20 EUR, ki bo postopoma nadomestil obstoječega.

Novi bankovec za 20 EUR bo tretji bankovec iz serije evrobankovcev, imenovane serije Evropa, ki bodo postopoma dani v obtok v naslednjih letih. Enako kot nova bankovca za 5 EUR in 10 EUR, ki sta v obtoku od leta 2013 oz. 2014, bo novi 20-evrski bankovec imel več novih zaščitnih elementov.

Nova serija bankovcev se uvaja postopno v naraščajočem vrstnem redu, v obdobju več let. Nominalne vrednosti evrobankovcev iz serije Evropa bodo enake kot za evrobankovce prve serije: 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR in 500 EUR. Nova serija ima enako oblikovano podobo »obdobja in slogi« ter enake prevladujoče barve kot prva serija.

Prva serija bo v začetku v obtoku vzporedno z bankovci serije Evropa, vendar bo postopoma umaknjena in bo sčasoma prenehala veljati kot zakonito plačilno sredstvo – predvidoma po uvedbi vseh sedmih bankovcev serije Evropa. Ta datum bo objavljen daleč v naprej. Kljub temu bodo bankovci prve serije vedno obdržali svojo vrednost in jih bo v Banki Slovenije ter v ostalih nacionalnih centralnih bankah Evrosistema mogoče zamenjati neomejeno dolgo.

Več informacij o seriji Evropa je na voljo na spletnih straneh:
- www.ecb.int/euro in
- www.noviobrazeura.eu.

Več informacij o novem bankovcu za 20 EUR najdete tukaj.