Pokaži / skrij meni
Info portal

Novinarska konferenca »Numizmatika 2009«

17. 12. 2008

Ljubljana

Deželna banka Slovenije in Banka Slovenije sta danes organizirali skupno novinarsko konferenco na temo numizmatike v letu 2009. Dr. Brane Bertoncelj, direktor Oddelka za gotovinsko poslovanje pri Banki Slovenije, dr. Draško Veselinovič, predsednik uprave Deželne banke Slovenije, in Stanko Gaberc, izvršni direktor Področja poslovna mreža v Deželni banki Slovenije, so medije izčrpno informirali o projektu, na ogled pa so bili tudi kovanci, ki bodo v Sloveniji prišli v prodajo v letu 2009.

Po uspešni distribuciji numizmatičnih vrednosti v letu 2008 je bila Deželna banka Slovenije ponovno izbrana za prodajo zbirateljskih in spominskih kovancev, ki jih bo Republika Slovenija izdala v letih 2009 in 2010.

V letu 2009 bo prodaja numizmatičnih vrednosti potekala v celotni poslovni mreži Deželne banke Slovenije, ki je z 88 enotami tretja najobsežnejša med bankami v Sloveniji.

5. januarja 2009 bo v prosti prodaji spominski 2-evrski kovanec, izdan ob 10. obletnici Ekonomske in monetarne unije (EMU), v začetku februarja bosta interesentom na voljo zbirateljski zlatnik in srebrnik, izdana ob 100-letnici rojstva slikarja Zorana Mušiča. Pred poletjem bosta sledila še zbirateljska kovanca, izdana ob 100-letnici prvega poleta z motornim letalom na Slovenskem, ter zbirka evrokovancev za leto 2009.

Vse numizmatične vrednosti so zakonito plačilno sredstvo v Republiki Sloveniji. Numizmatične vrednosti, izdane v letu 2009, ne bodo dokovane.

Ažurne informacije na temo numizmatike bodo ves čas na voljo na spletnih straneh Deželne banke Slovenije in Banke Slovenije ter na brezplačni telefonski številki DBS FON 080 17 55 vsak delovni dan od 8. do 16. ure.

V Deželni banki Slovenije so interesentom še vedno na voljo dokovane numizmatične vrednosti, ki jih je Republika Slovenija izdala v letu 2008, in sicer dvokovinski trievrski kovanci, ki so bili izdani ob predsedovanju Slovenije Evropski uniji, zbirateljski zlatniki in srebrniki, ki so bili izdani ob 250-letnici rojstva Valentina Vodnika, spominski dvoevrski kovanci, izdani ob 500. obletnici rojstva Primoža Trubarja, ter zbirke slovenskih evrokovancev z letnico kovanja 2008.