Pokaži / skrij meni
Info portal

OB PRVEM SVETOVNEM DNEVU ČEBEL V DBS NA VOLJO NOV SPOMINSKI KOVANEC

23. 4. 2018

V izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije bo predvidoma od sredine maja v prodaji nov spominski 2-evrski kovanec z motivom satovja v obliki globusa.

Po zaslugi uspešnega sodelovanja Čebelarske zveze Slovenije in Republike Slovenije bomo 20. maja 2018 po vsem svetu prvič praznovali svetovni dan čebel. Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je namreč lansko leto sprejela resolucijo, s katero je ta dan razglasila za svetovni dan čebel, kar predstavlja enega večjih diplomatskih uspehov Slovenije.

V Sloveniji se bodo v maju na različnih lokacijah zvrstili številni dogodki, ki bodo v središče postavili čebele in ozaveščanje javnosti o njihovemu pomenu za človeštvo.

Banka Slovenije bo ob tej priložnosti izdala poseben priložnostni 2-evrski kovanec, ki bo v rednem obtoku po vsem evrskem območju.

Janez Bizjak, avtor spominskega kovanca, je navdih za motiv našel v svetovnem dnevu čebel in svetu čebel. Osrednji motiv na kovancu predstavlja globus v obliki satovja oziroma satovje v obliki globusa.

Kovanec bo izdelan v dveh tehnikah: navadnem kovanju, ki je na voljo po nominalni vrednosti 2 EUR za kovanec, ter kovanju z visokim sijajem v plastični kapsuli (prodajna cena takšnega izdelka z letnico 2018 bo določena naknadno).

Spominski kovanec bo naprodaj tudi v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije, ki prodajajo numizmatične izdelke, to pa so:

Poslovalnica I Ljubljana

Kolodvorska 9, Ljubljana

Posl. I Nova Gorica

Tolminskih puntarjev 2, Nova Gorica

Poslovalnica Kranj

Sučeva 27, Kranj

Poslovalnica I Kočevje

Roška cesta 8, Kočevje

Poslovalnica I Maribor

Ulica Eve Lovše 15, Maribor

Poslovalnica I Ptuj

Miklošičeva 12, Ptuj

Posl. I Murska Sobota

Staneta Rozmana 11 a, Murska Sobota

Posl. I Slovenj Gradec

Ronkova 37, Slovenj Gradec

Poslovalnica I Celje

Kocbekova 5, Celje

Poslovalnica II Velenje

Šaleška 18, Velenje

Poslovalnica I Koper

Ul. Zore Perello Godina 2, Koper

Posl. I Novo mesto

Šentjernejska 6, Novo Mesto