Pokaži / skrij meni
Info portal

Obvestilo ZBS o pojavu lažnih elektronskih sporočil za posredovanje osebnih podatkov strank

27. 1. 2015

Ljubljana

Združenje bank Slovenije uporabnike elektronskega bančništva obvešča o pojavu lažnih elektronskih sporočil, ki uporabnike pozivajo k posredovanju zaupnih osebnih podatkov, kot so uporabniška imena, gesla, bančni računi, številke bančnih kartic, PIN-številke in podobno preko elektronske pošte ali dodanih povezav v elektronski pošti. Omenjena elektronska sporočila dajejo vtis, da so poslana v imenu banke, saj klik na povezavo v sporočilu pripelje na spletno mesto, ki je na videz identično spletnemu mestu banke stranke oziroma vstopni strani za dostop do spletnega bančništva, kamor naj bi prejemniki sporočil vpisali podatke za dostop do svoje elektronske banke – uporabniško ime in geslo.

Pri strankah Deželne banke Slovenije nismo zabeležili omenjenih lažnih elektronskih obvestil, so pa bili tarče napada komitenti nekaterih slovenskih bank.

Članice Združenja bank Slovenije, banke in hranilnice, v nobenem primeru od svojih komitentov ne zahtevamo posredovanja zaupnih osebnih podatkov, kot so uporabniška imena, gesla, bančni računi, številke bančnih kartic, PIN in podobno preko elektronske pošte. V ta namen za komunikacijo s svojimi uporabniki vedno uporabljamo izključno varne protokole v okviru svojih aplikacij elektronskega bančništva.

Stranke opozarjamo, da so pazljive pri odpiranju tovrstnih elektronskih sporočil in da v nobenem primeru ne posredujejo svojih podatkov!

Preberite več