Pokaži / skrij meni
Info portal

Od 3. 1. 2012 na voljo spominski kovanci, izdani ob 10. obletnici evrogotovine

28. 12. 2011

Ljubljana

Od torka, 3. 1. 2012, bodo v 25 poslovalnicah Deželne banke Slovenije v prodaji spominski 2-evrski kovanec, spominski 2-evrski kovanec v tehniki visokega sijaja in spominski 2-evrski kovanec v obliki kartice s kovancem v tehniki visokega sijaja, ki jih je Republika Slovenija izdala ob 10. obletnici evrogotovine.

Spominski 2-evrski kovanec bo na voljo po nominalni vrednosti 2 EUR, 2-evrski kovanec v tehniki visokega sijaja po 7 EUR, spominski 2-evrski kovanec v obliki kartice s kovancem v tehniki visokega sijaja po 12 EUR.

Numizmatične vrednosti bodo na voljo v 25 poslovalnicah banke (seznam je dostopen na povezavi https://www.dbs.si/obanki/kontaktniobrazec/numizmatika.asp). Nakup numizmatičnih vrednosti po drugih prodajnih poteh (internet, faks) ni mogoč.

V letu 2012 bosta predvidoma v mesecu januarju v prodaji zbirateljski zlatnik in srebrnik, izdana ob dogodku Evropska prestolnica kulture – Maribor 2012, predvidoma v juliju pa bodo v prodaji zbirateljski zlatnik, srebrnik in 3-evrski dvokovinski kovanec, ki jih je Republika Slovenija izdala ob 100-letnici osvojitve prve olimpijske medalje (tudi v tehniki visokega sijaja), ter zbirka evrokovancev z letnico kovanja 2012.

Vse numizmatične vrednosti so zakonito plačilno sredstvo v Republiki Sloveniji. Numizmatične vrednosti, izdane v letu 2012, ne bodo dokovane.

V prosti prodaji bo celotna izdaja numizmatičnih vrednosti, zmanjšana za število prednaročil, ki smo jih v Deželni banki Slovenije zbrali v letu 2011. Tudi v letu 2012 je v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije mogoče prednaročiti numizmatične vrednosti, ki bodo ob različnih priložnostih izdane v letu 2013. Abonenti, ki v letu 2011 iz rezervacij niso kupili zlatnika, srebrnika ali seta kovancev BU, so izbrisani iz liste abonentov.

Zaradi majhne količine izdanih kartic s kovancem bodo le-te prvih 30 dni na voljo le abonentom.

Ažurne informacije na temo numizmatike bodo ves čas na voljo na spletnih straneh Deželne banke Slovenije in Banke Slovenije.

V Deželni banki Slovenije so interesentom še vedno na voljo omejene količine numizmatičnih vrednosti, ki jih je Republika Slovenija izdala v preteklih letih.

S projektom distribucije numizmatičnih vrednosti želimo v Deželni banki Slovenije dvigniti poznavanje numizmatike in finančno kulturo v Sloveniji.