Pokaži / skrij meni
Info portal

Od 9. novembra v DBS v prodaji spominski kovanec Emona-Ljubljana in zbirka evrokovancev 2015

5. 11. 2015

Po junijski izdaji zbirateljskih kovancev ob 500. obletnici prvega slovenskega tiskanega besedila bo Republika Slovenija naslednji teden izdala še 2-evrski spominski kovanec, ki bo obeležil rimsko urbano naselbino v središču današnje Ljubljane, imenovano Emona, Banka Slovenije pa letošnjo zbirko evrokovancev. Od 9. novembra bodo numizmatični  naprodaj tudi v poslovalnicah Deželne banke Slovenije, ki je pooblaščena agentka Banke Slovenije.

Izdaja ob dogodku Ljubljana-Emona obsega spominski 2-evrski kovanec v tehniki navadnega kovanja z nominalno vrednostjo 2 EUR, ki bo naprodaj za 2 EUR, ter 2-evrski kovanec v tehniki visokega sijaja v posebni embalaži – kapsuli za 9 EUR.  

Emona (Colonia Iulia Emona) je bila rimska urbana naselbina v središču današnje Ljubljane. Rimljani so v prvem stoletju n. št. na območju med Ljubljanico in Šišenskim hribom na levem bregu reke Ljubljanice zgradili mesto s  kamnitim obzidjem in vodnim jarkom. Znotraj obzidja je bila mreža pravokotnih ulic, ki so prostor delile na stanovanjske enote. Emonski forum, kot osrednji mestni prostor, je bil upravno, družbeno, versko in trgovsko središče naselbine. Republika Slovenija z izdajo kovanca Emona-Ljubljana zaznamuje dogodek, ki ima velik zgodovinski, kulturni in družbeni pomen za Ljubljano in Slovenijo.

Osrednji motiv na kovancu sestavljata kompozicija črk, ki tvorijo napis Emona ali Aemona, in stiliziran načrt mesta. Avtor dizajna spominskega kovanca je Matej Ramšak, kovani pa so bili v kovnici na Slovaškem.

Banka Slovenije bo sočasno izdala zbirko kovancev 2015 (v navadni tehniki za 25 EUR in v tehniki visokega sijaja za 45 EUR), ki bo vsebovala vse nominalne vrednosti evrokovancev s slovensko nacionalno stranjo, zbirateljski dvokovinski kovanec za 3 EUR, izdan ob 500. obletnici prvega slovenskega tiskanega besedila, in spominski kovanec za 2 EUR Emona-Ljubljana.

V letošnjem letu bo Republika Slovenija izdala še spominski 2-evrski kovanec s skupnim evropskim motivom ob 30. obletnici zastave Evropske unije, prav tako z nominalno vrednostjo 2 EUR (le v navadni tehniki).

V prosti prodaji bo celotna količina izdanih numizmatičnih izdelkov. Numizmatični izdelki, izdani v letu 2015, ne bodo dokovani.