Pokaži / skrij meni
Info portal

Od ponedeljka, 16. 1. 2012, bosta v Deželni banki Slovenije v prodaji zbirateljska kovanca, izdana ob priložnosti Evropska prestolnica kulture – Maribor 2012

13. 1. 2012

Ljubljana

V 25 poslovalnicah Deželne banke Slovenije (seznam poslovalnic najdete na https://www.dbs.si/obanki/kontaktniobrazec/numizmatika.asp, nakup numizmatičnih izdelkov po drugih prodajnih poteh ni mogoč) bosta v prodaji zbirateljski zlatnik in srebrnik – zlatnik z nominalno vrednostjo 100 EUR bo na voljo za 300 EUR, srebrnik z nominalno vrednostjo 30 EUR pa za 40 EUR.

Republika Slovenija se z izdajo zbirateljskih kovancev pridružuje promociji Evropske prestolnice kulture, ki je bila v letu 2012 dodeljena Mariboru in partnerskim mestom. Motiv na kovancih je simbolna interpretacija starega mariborskega mostu, v prenesenem pomenu pa gre za povezovanje, komunikacijo in ustvarjalnost. Avtor idejnega osnutka kovancev je Tomaž Plečko.

V prodaji bo količina, zmanjšana za število prednaročil abonentov. Deželna banka Slovenije zagotavlja abonentom 1 zlatnik in 1 srebrnik, ki ju je treba prevzeti v 30 dneh od dneva, ko numizmatični izdelek pride v obtok. Po tem datumu bodo numizmatični izdelki v prosti prodaji.

Predvidoma junija 2012 bodo v prodaji zbirateljski zlatnik, srebrnik in 3-evrski dvokovinski kovanec, ki jih bo Republika Slovenija izdala ob 100-letnici osvojitve prve olimpijske medalje. S 3-evrskim dvokovinskim kovancem bo izdana tudi kartica in 3-evrski dvokovinski kovanec v posebni embalaži (v tehniki visokega sijaja) ter zbirka evrokovancev z letnico kovanja 2012.

Zbirateljski kovanci so zakonito plačilno sredstvo v Republiki Sloveniji. Numizmatični izdelki, izdani v letu 2012, ne bodo dokovani.

Ažurne informacije na temo numizmatike bodo ves čas na voljo na spletnih straneh Deželne banke Slovenije in Banke Slovenije.

Interesentom so v poslovalnicah Deželne banke Slovenije še vedno na voljo nekateri numizmatični izdelki, ki jih je Republika Slovenija izdala v letih 2008, 2009, 2010 in 2011 (več na https://www.dbs.si/obanki/kontaktniobrazec/numizmatika.asp) ter 2-evrski spominski kovanec, izdan ob 10. obletnici evrogotovine (letošnja izdaja).