Pokaži / skrij meni
Info portal

Po spletnih nakupih prvič tudi s kartico Activa Maestro

2. 6. 2006

Ljubljana

Banke članice sistema Activa, v katero je vključena tudi Deželna banka Slovenije, so skupaj z MasterCardom in Viso na konferenci za novinarje predstavile najsodobnejšo in najvarnejšo rešitev za poslovanje s plačilnimi karticami na svetovnem spletu. Slednja predstavlja povsem novo dimenzijo varnosti in uporabnosti na spletu, saj je plačevanje izdelkov ter storitev prvič možno tudi s pametnimi debetnimi karticami, kot je Activa Maestro. V rešitvi, ki jo banke članice sistema Activa ponujajo spletnim trgovcem, se podatki o karticah ne vnašajo več na spletnih mestih trgovcev, temveč bank, s čimer se je močno poostril nadzor nad varnostjo podatkov o karticah in zmanjšala verjetnost zlorab.

V zadnjih letih je tehnologija na področju spletnih rešitev zelo napredovala in da bi lahko sledili zahtevam sodobnega spletnega trgovca in potrošnika, so v sistemu Activa razvili novo rešitev, ki upošteva najnovejše usmeritve na področju plačevanja z bančnimi karticami in vse najsodobnejše svetovne varnostne standarde. "Rešitev, ki je plod domačega znanja in izkušenj, spletnim trgovcem ponuja zanesljiv, varen ter enostaven sistem plačevanja. Omogoča namreč sprejem celotnega nabora plačilnih kartic, avtomatizacijo dela in nadzor nad tveganji poslovanja," je uvodoma na predstavitvi rešitve poudaril dr. Draško Veselinovič, predstavnik sistema Activa in predsednik uprave Deželne banke Slovenije. "Imetnikom pametnih plačilnih kartic pa z njo nudimo trenutno najvarnejše spletno poslovanje, neodvisno od vrste kartice Activa – bodisi kreditne ali debetne."

Sistem deluje s pomočjo programov avtentikacije največjih kartičnih sistemov na svetu – MasterCardovega SecureCode in Verified by Visa Vise International. Brian Morris, vodja rešitev za elektronsko poslovanje pri MasterCardu Europe, je ob predstavitvi rešitve poudaril, da si MasterCard močno prizadeva za razvoj varnih rešitev za spletno poslovanje in da je v Evropi moč opaziti veliko rast spletnih nakupov, pri katerih so uporabljene različne plačilne kartice. Morris je pozdravil odločitev sistema Activa, da je tudi imetnikom plačilne kartice Maestro omogočil nakupovanje na spletu, saj je ta kartica v Sloveniji najbolj razširjena in je obenem tudi MasterCardova primarna blagovna znamka za debetne kartice.

O pomenu varnosti za imetnike plačilnih kartic in prednostih za trgovce pri poslovanju na spletu je spregovorila tudi Sandra Alzetta, višja podpredsednica za razvoj trga končnih uporabnikov pri Visi Europe. Verified by Visa namreč uveljavlja t. i. pravilo prenosa odgovornosti, ki trgovca ščiti pred goljufivimi transakcijami. Obenem pa je Sandra Alzetta poudarila, da takšen sistem avtentikacije nudi največjo mero zaupanja – tako za imetnika plačilne kartice kot spletno prodajno mesto.

Ob koncu predstavitve je Primož Patru, vodja oddelka kartičnega poslovanja sistema Activa, predstavil tehnične podrobnosti rešitve in postopka avtentikacije. "Medtem ko mora imetnik sedaj za nakup prek spleta trgovcu posredovati statične podatke s kartice – številko kartice, veljavnost in trimestno kodo – se bo transakcija odslej lahko izvajala z uporabno enkratno ustvarjene kode, ki jo s pomočjo čitalca pametnih kartic in poznavanja PIN-kode lahko izvede zgolj imetnik kartice," je izpostavil Patru. "S takšnim načinom preverjanja pristnosti lahko banka nedvoumno identificira pristnost imetnika in zavrne avtorizacijo spornih transakcij. Imetnikom pametnih kartic Activa pa je s tem omogočena trenutno najvišja možna stopnja varnosti pri uporabi plačilnih kartic v spletu."

Primož Patru je predstavitev nove rešitve zaokrožil s prvo transakcijo z uporabo enkratno ustvarjenega gesla v spletni trgovini na svetu.

O sistemu Activa
V sistemu Ac