Pokaži / skrij meni
Info portal

Uvedba novega bankovca za 5 EUR

15. 4. 2013

Ljubljana

V državah evroobmočja bo 2. maja 2013 prišel v obtok nov bankovec za 5 EUR, ki bo postopoma nadomestil obstoječi bankovec za 5 EUR. V Sloveniji bo prišel v obtok 3. maja 2013.

Nov bankovec za 5 EUR bo prvi iz druge serije evrobankovcev, imenovane serije Evropa, ki bodo postopoma dani v obtok v naslednjih letih. Bankovcu za 5 EUR bo sledil bankovec za 10 EUR, nato bankovec za 20 EUR in tako naprej. Nominalne vrednosti evrobankovcev iz serije Evropa bodo enake kot za evrobankovce prve serije: 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR in 500 EUR. Nova serija ima enako oblikovno podobo »obdobja in slogi« ter enake prevladujoče barve kot prva serija.

Po uvedbi serije Evropa bodo nekaj časa v obtoku evrobankovci iz obeh serij. Prva serija bo v začetku v obtoku vzporedno z bankovci serije Evropa, vendar bo postopoma umaknjena in bo sčasoma prenehala veljati kot zakonito plačilno sredstvo (predvidoma po uvedbi vseh sedmih bankovcev serije Evropa). Ta datum bo objavljen daleč vnaprej. Kljub temu bodo bankovci prve serije vedno obdržali svojo vrednost in jih bo v Banki Slovenije ter ostalih nacionalnih centralnih bankah Evrosistema mogoče zamenjati neomejeno dolgo.

Več informacij o seriji Evropa je na voljo na spletnih straneh http://www.ecb.int/euro/banknotes/europa/html/index.sl.html in www.noviobrazeura.eu.

Več informacij o novem bankovcu za 5 EUR najdete tukaj.