Pokaži / skrij meni
Info portal

V Deželni banki Slovenije od 17. novembra v prodaji numizmatični izdelki, izdani v letu 2014

12. 11. 2014

Ljubljana

Letos bo Republika Slovenija izdala priložnostne kovance, ki obeležujejo 600. obletnico kronanja Barbare Celjske in 200-letnico rojstva fotografa Janeza Puharja. Banka Slovenije bo izdala zbirko kovancev z letnico kovanja 2014. Priložnostni kovanci bodo od ponedeljka, 17. novembra 2014, ekskluzivno naprodaj v poslovalnicah Deželne banke Slovenije, ki je pooblaščena agentka Banke Slovenije.

V prodaji bodo zbirateljski zlatnik z nominalno vrednostjo 100 EUR (prodajna cena 320 EUR), srebrnik z nominalno vrednostjo 30 EUR (prodajna cena 40 EUR) in 3-evrski dvokovinski kovanec z nominalno vrednostjo 3 EUR (prodajna cena 3 EUR), ki jih bo Republika Slovenija izdala ob 200-letnici rojstva fotografa Janeza Puharja, izumitelja fotografije na steklo. 3-evrski dvokovinski kovanec v tehniki visokega sijaja bo za 10 EUR na voljo v posebni embalaži – kapsuli.

Spominski 2-evrski kovanec, izdan ob 600. obletnici kronanja Barbare Celjske, z nominalno vrednostjo 2 EUR bo naprodaj za 2 EUR, 2-evrski kovanec v tehniki visokega sijaja v posebni embalaži – kapsuli za 9 EUR. 

Istočasno bo Banka Slovenije izdala zbirko kovancev 2014 (v navadni tehniki in v tehniki visokega sijaja), ki vsebuje vse nominalne vrednosti evrokovancev s slovensko nacionalno stranjo, zbirateljski dvokovinski kovanec za 3 EUR, izdan ob 200-letnici rojstva fotografa Janeza Puharja, in spominski kovanec za 2 EUR, izdan ob 600. obletnici kronanja Barbare Celjske. Prodajna cena zbirke kovancev je 25 EUR, njene različice v tehniki visokega sijaja pa 45 EUR.

Vsi interesenti lahko numizmatične izdelke, izdane v letu 2014, pridobijo v 25 poslovalnicah Deželne banke Slovenije (seznam poslovalnic), ki je pooblaščena agentka Banke Slovenije za prodajo priložnostnih kovancev.

V prosti prodaji bo celotna količina izdanih numizmatičnih izdelkov, zmanjšana za število prednaročil, ki so jih interesenti oddali v letu 2013. Numizmatični izdelki, izdani v letu 2014, ne bodo dokovani.

Ažurne informacije na temo numizmatike bodo ves čas na voljo na spletnih straneh Deželne banke Slovenije (www.dbs.si) in Banke Slovenije (www.bsi.si).