Pokaži / skrij meni
Info portal

V prodaji omejeno število priložnostnih spominskih kovancev za 2 evra

26. 3. 2007

Ljubljana

V Deželni banki Slovenije d. d. od 26. marca 2007 strankam ponujamo priložnostne spominske kovance za 2 EUR, ki jih je ob 50. obletnici podpisa rimske pogodbe dala v obtok Evropska centralna banka. Njihovo število je omejeno.

Na priložnostnem spominskem kovancu je upodobljena pogodba, ki jo je 25. marca 1957 na Kapitolskem trgu v Rimu podpisalo šest ustanovnih članic. Ozadje kovanca prikazuje tlakovanje omenjenega trga, ki ga je zasnoval Michelangelo. Na kovancu je v jeziku države izdajateljice - članice evro območja - oziroma v latinščini zapisano "Rimska pogodba 50 let", "Evropa" in ime države izdajateljice. Napis se razlikuje od države do države, podoba kovanca pa se ne spreminja.

Z Rimsko pogodbo je bila ustanovljena Evropska gospodarska skupnost, kar je končno pripeljalo do uvedbe evra leta 1999 ter evrskih bankovcev in kovancev leta 2002. Države evro območja so se odločile, da bodo obletnico podpisa pogodbe zaznamovale s skupno izdajo spominskega kovanca. Njegov motiv je bil izbran na natečaju, ki so ga organizirale evropske kovnice.