Pokaži / skrij meni
Info portal

Zamenjava kartic Activa/Maestro

18. 7. 2005

Ljubljana

Deželna banka Slovenije d.d. na področju kartičnega poslovanja deluje v sistemu Activa, v katerem banke dosedanje magnetne plačilne kartice zamenjujejo s pametnimi karticami. Zamenjavo vseh kartic MasterCard z magnetno stezo za pametne kartice je Deželna banka Slovenije že izvedla do konca maja, sedaj pa je med prvimi pričela še z menjavo debetnih kartic Activa/Maestro.

Vsem zaposlenim je Deželna banka Slovenije kartice Activa/Maestro že zamenjala, prav tako  pametne kartice že dobivajo tudi vsi novi komitenti ter komitenti, ki potrebujejo novo kartico zaradi poteka veljavnosti stare oziroma zaradi izgube le-te. V nadaljevanju pa bo banka izvajala menjavo kartic še vsem ostalim komitentom.

Prehod na čipno tehnologijo v praksi pomeni večjo varnost poslovanja ter številne izboljšave za imetnike pametnih kartic, zato ima Deželna banka Slovenije d.d. cilj, da v čim krajšem času zamenja vse stare magnetne kartice. 

Komitentom banke bodo z novo pametno kartico v prihodnje omogočene napredne storitve, kot so:

  • nalaganje certifikatov,
  • shranjevanje osebnih podatkov (npr. matičnih podatkov, podatkov o plačilih, spletnih gesel in naslovov spletnih strani),
  • dostop do elektronske banke z enkratnimi gesli,
  • ...

Slednje bo imetnikom kartice zagotavljalo varna internetna plačila in e-bančne storitve. Nova kartica pa vsebuje še dodatna polja kot so IBAN številka in PAN kartice.

Imetniki pametne kartice so tudi bolje zaščiteni pred morebitnimi zlorabami ali ob izgubi kartice. Odgovornosti v tem primeru namreč ne prevzameta imetnik ali banka, pač pa se ta  prenese na organizacijo ali podjetje, ki ni opremljeno s pametno tehnologijo. Novost pa je še dodatna zaščita, kar pomeni, da se kartica po treh nepravilnih vnosih zaklene in jo je potrebno ponovno naročiti.

Pametna kartica Activa Maestro je veljavna štiri leta. Imetniki jo lahko uporabljajo s staro osebno številko - PIN na vseh obstoječih POS-ih in bankomatih.