Pokaži / skrij meni
Info portal

Zbirateljski zlatniki in srebrniki, izdani ob predsedovanju Slovenije evropski uniji, razprodani

3. 1. 2008

Ljubljana

Danes je Deželna banka Slovenije dala v prodajo numizmatične vrednosti, ki jih je Banka Slovenije izdala ob predsedovanju Slovenije Evropski uniji. Zbirateljski zlatniki in srebrniki v prosti prodaji so bili razprodani v dopoldanskih urah.

Deželna banka Slovenije je bila v okviru razpisanega javnega naročila Banke Slovenije izbrana kot najboljša ponudnica za prodajo numizmatičnih vrednosti - spominskih in zbirateljskih kovancev po različnih nominalnih vrednostih ter izdajah.

Zaradi omejenega števila numizmatičnih vrednosti v prosti prodaji, ki jih je Banka Slovenije izdala ob predsedovanju Slovenije Evropski uniji (večji del zbirateljskih srebrnikov in zlatnikov je bil s strani Banke Slovenije rezerviran za numizmatična društva in registrirane numizmatike), smo v Deželni banki Slovenije javnosti le-te 3. januarja 2008 ponudili v 15 enotah. Najhitreje so pošli v Ljubljani, najkasneje v Kranju.

Od 10. januarja 2008 bo vseh enotah Deželne banke Slovenije moč pridobiti zbirateljske dvokovinske kovance za 3 evre, ki jih bo v na voljo več, natančneje 200.000, od 28. januarja 2008 pa zbirateljske zlatnike in srebrnike, ki jih bo Banka Slovenije izdala ob 250-letnici rojstva Valentina Vodnika. V letu 2008 Banka Slovenije napoveduje tudi izdajo spominskih kovancev ob 500. obletnici rojstva Primoža Trubarja.

Zaradi velikega zanimanja javnosti za numizmatične vrednosti, bomo v Deželni banki Slovenije v naslednjih dneh začeli vpisovati naročila za numizmatične vrednosti v letu 2009. Vpisovanje bo omogočeno v vseh enotah Deželne banke Slovenije.

Kovanci