20. junija 2016 bodo v prodaji zbirateljski in spominski kovanci, izdani v letošnjem letu

10. 06. 2016

Numizmatika


Letos bo Republika Slovenija izdala zbirateljske kovance, ki obeležujejo 150. obletnico Rdečega križa na Slovenskem, in spominske kovance ob 25. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije, Banka Slovenije pa zbirko evrokovancev 2016. Od 20. junija 2016 bodo numizmatični izdelki naprodaj tudi v posameznih poslovalnicah Deželne banke Slovenije, ki je pooblaščena agentka Banke Slovenije.

Izdaja ob 150. obletnici Rdečega križa na Slovenskem obsega zbirateljski zlatnik z nominalno vrednostjo 100 EUR (prodajna cena 320 EUR), srebrnik z nominalno vrednostjo 30 EUR (prodajna cena 40 EUR) in 3-evrski dvokovinski kovanec z nominalno vrednostjo 3 EUR (prodajna cena 3 EUR). Slednji bo na voljo tudi v tehniki kovanja z visokim sijajem (prodajna cena 12 EUR). 25. obletnica osamosvojitve Republike Slovenije bo obeležena z 2-evrskim spominskim kovancem z nominalno vrednostjo in prodajno ceno 2 EUR (v tehniki kovanja z visokim sijajem z nominalno vrednostjo 2 EUR in prodajno ceno 11 EUR). Zbirateljski kovanci so zakonito plačilno sredstvo po njihovi nominalni vrednosti v državi izdajateljici, vsepovsod drugod pa predstavljajo numizmatično vrednost.

Banka Slovenije bo sočasno izdala zbirko evrokovancev 2016 (za 25 EUR v tehniki navadnega kovanja in v tehniki kovanja z visokim sijajem za 50 EUR), ki bo vsebovala vse nominalne vrednosti evrokovancev s slovensko nacionalno stranjo, zbirateljski dvokovinski kovanec za 3 EUR, izdan ob 150. obletnici Rdečega križa na Slovenskem, in spominski kovanec za 2 EUR, ki obeležuje 25. obletnico osamosvojitve Republike Slovenije.

Dizajn zbirateljskih kovancev, ki jih bo Republika Slovenija izdala ob 150. obletnici Rdečega križa na Slovenskem, je delo Gregorja Ivanušiča iz Vinice pri Črnomlju – glavni motiv je simbol organizacije, mreža, ki predstavlja delovanje in pomoč Rdečega križa, v veliki meri podprtega z delom prostovoljcev. Avtor dizajna 2-evrskega kovanca, ki obeležuje 25. obletnico osamosvojitve Republike Slovenije, je Jernej Kejžar iz Kranja. Na kovancu je zapisan del slovenske himne, "dočákat´ dan", ki označuje prelomno točko v zgodovini slovenskega naroda.

V prosti prodaji bo celotna količina numizmatičnih izdelkov 2016. Numizmatični izdelki, izdani v letu 2016, ne bodo dokovani.

Numizmatični izdelki 2016 bodo od 20. junija 2016 naprodaj tudi v 12 poslovalnicah DBS, in sicer
- Ljubljana (Kolodvorska 9),
- Nova Gorica (Tolminskih puntarjev 2),
- Kranj (Šuceva 27),
- Kočevje (Roška 8),
- Maribor (Eve Lovše 159,
- Ptuj (Miklošičeva 12),
- Murska Sobota (Staneta Rozmana 11 a),
- Slovenj Gradec (Ronkova 37),
- Celje (Kocbekova 5),
- Velenje (Šaleška 18),
- Koper (Zore Perello Godina 2),
- Novo mesto (Šentjernejska 6).

Ažurne informacije na temo numizmatike bodo ves čas na voljo na spletnih straneh Deželne banke Slovenije (www.dbs.si) in Banke Slovenije (www.bsi.si).

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje