28. januarja začetek prodaje zbirateljskih kovancev, izdanih ob 250-letnici rojstva Valentina Vodnika

25. 01. 2008

Numizmatika


Ljubljana, 25. januar 2008. V ponedeljek, 28. januarja 2008, se bo v vseh enotah Deželne banke Slovenije pričela prodaja zbirateljskih kovancev, ki jih je Republika Slovenija izdala ob 250-letnici rojstva Valentina Vodnika.  


V ponedeljek, 28. januarja 2008, bo v 88 enotah Deželne banke Slovenije moč kupiti zlatnike in srebrnike, izdane ob 250-letnici rojstva Valentina Vodnika. Za zlatnik bo potrebno odšteti 160 evrov, za srebrnik 40 evrov.

V prosti prodaji bo na voljo le zelo omejena količina omenjenih zlatnikov in srebrnikov, saj je večina rezervirana za prednaročnike, ki so v preteklem letu oddali svoje naročilo pri Banki Slovenije. Da bi zagotovili dostop do zlatnikov in srebrnikov širom po Sloveniji, jih bomo v Deželni banki Slovenije v minimalnih količinah prodajali v celotni poslovni mreži. Celotna količina kovancev, ki jo bomo v Deželni banki Slovenije prejeli s strani Banke Slovenije, bo v prosti prodaji do prodaje zalog.

Zaradi velikega zanimanja za posamezne vrste zbirateljskih kovancev je Vlada Republike Slovenije 17. januarja 2008 potrdila predlog Banke Slovenije za dokovanje 3.000 zlatnikov z nominalno vrednostjo 100 evrov, 3.000 srebrnikov z nominalno vrednostjo 30 evrov in 300.000 dvokovinskih kovancev z nominalno vrednostjo 3 evre, izdanih ob predsedovanju Evropski uniji, ter 3.000 zlatnikov z nominalno vrednostjo 100 evrov in 3.000 srebrnikov z nominalno vrednostjo 30 evrov, izdanih ob 250-letnici rojstva Valentina Vodnika. Tako bo mogoče od ponedeljka, 28. januarja 2008, oddati prednaročila v vseh enotah Deželne banke Slovenije, obrazci bodo na voljo na spletni strani banke www.dbs.si in v poslovni mreži.

Poleg naštetega bo Banka Slovenije izročila v prodajo zbirko evrokovancev z letnico kovanja 2008. Zbirka vsebuje vse tečajne kovance s slovensko nacionalno stranjo in z zbirateljskim kovancem za 3 evre (Predsedovanje Evropski uniji). Izdelanih bo 150.000 kosov zbirke (148.000 kosov BU in 2.000 proof). Zbirka bo v prodaji februarja 2008.

Pozno pomladi Banka Slovenije napoveduje tudi izdajo spominskih kovancev ob 500-letnici rojstva Primoža Trubarja, ki bodo na voljo v večjem obsegu.

Kovanci
 

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje