V ponedeljek, 18. 6. 2012, v prodaji nova izdaja numizmatičnih izdelkov "100. obletnica osvojitve prve olimpijske medalje"

15. 06. 2012

Numizmatika


Od ponedeljka, 18. 6. 2012, bodo v Deželni banki Slovenije v prodaji zbirateljski kovanci, izdani ob priložnosti 100. obletnica osvojitve prve olimpijske medalje, in zbirka evrokovancev 2012. Gre za zadnjo izdajo numizmatičnih izdelkov v letošnjem letu.

V 25 poslovalnicah Deželne banke Slovenije (seznam poslovalnic je dostopen na povezavi https://www.dbs.si/obanki/kontaktniobrazec/numizmatika.asp, nakup numizmatičnih izdelkov po drugih prodajnih poteh ni mogoč) bodo v prodaji zbirateljski 3-evrski kovanec, zbirateljski 3-evrski kovanec v tehniki visokega sijaja, zbirateljski 3-evrski kovanec v obliki kartice s kovancem v tehniki visokega sijaja, zlatnik, srebrnik in zbirka evrokovancev 2012 (tudi v tehniki visokega sijaja).

3-evrski kovanec bo na voljo po nominalni vrednosti 3 EUR, 3-evrski kovanec v tehniki visokega sijaja za 8 EUR, 3-evrski kovanec v obliki kartice s kovancem v tehniki visokega sijaja za 13 EUR, zlatnik za 300 EUR, srebrnik za 40 EUR, zbirka evrokovancev 2012 za 25 EUR in zbirka evrokovancev 2012 v tehniki visokega sijaja za 45 EUR.

Republika Slovenija je izdala zbirateljske kovance ob 100. obletnici osvojitve prve olimpijske medalje, ki jo je prejel Slovenec kot član avstro-ogrske reprezentance. Leta 1912 so v Stockholmu potekale poletne olimpijske igre, na katerih so prvič sodelovali športniki vseh petih celin, so pa bile to tudi zadnje olimpijske igre, na katerih so podelili medalje iz čistega zlata. Na olimpijadi je kot eden od sedmih članov avstro-ogrske sabljaške reprezentance, ki je ekipno osvojila srebrno medaljo, sodeloval tudi Rudolf Cvetko iz Senožeč – prvi Slovenec, ki se je uvrstil na olimpijske igre in osvojil olimpijsko medaljo.

Na sprednji strani kovancev je iz niza pik upodobljena sabljaška maska, na hrbtni strani kovancev je sedem sabelj razporejenih okoli središča kovanca. Sablje so povezane s krogom, kar simbolizira povezanost sedemčlanske reprezentance. Avtor idejnega osnutka je Milan Drobnak.

V prosti prodaji bo celotna izdaja numizmatičnih izdelkov, zmanjšana za število prednaročil, ki smo jih v Deželni banki Slovenije zbrali v letu 2011. Abonenti, ki v letu 2012 iz rezervacij ne bodo kupili zlatnika, srebrnika ali zbirke kovancev 2012, bodo izbrisani z liste abonentov. Deželna banka Slovenije zagotavlja abonentom en zlatnik, en srebrnik in eno zbirko kovancev 2012, ki jih je treba prevzeti v 30 dneh od dneva, ko numizmatični izdelek pride v obtok, tj. do vključno 17. 7. 2012. Po tem datumu, tj. od 18. 7. 2012, bodo numizmatični izdelki v prosti prodaji.

Zaradi majhne količine izdanih zlatnikov in zbirk evrokovancev 2012 v tehniki visokega sijaja bodo le-ti prvih 30 dni na voljo le abonentom.

Zbirateljski kovanci so zakonito plačilno sredstvo v Republiki Sloveniji. Numizmatični izdelki, izdani v letu 2012, ne bodo dokovani.

Ažurne informacije na temo numizmatike so ves čas na voljo na spletnih straneh Deželne banke Slovenije in Banke Slovenije.

Interesentom so v poslovalnicah Deželne banke Slovenije še vedno na voljo nekateri numizmatični izdelki, ki jih je Republika Slovenija izdala v preteklih letih (več na povezavi https://www.dbs.si/obanki/kontaktniobrazec/numizmatika.asp) ter 2-evrski spominski kovanec, izdan ob 10. obletnici evrogotovine, in zbirateljski kovanci, izdani ob priložnosti Evropska prestolnica kulture – Maribor 2012 (letošnji izdaji).

Naslednje leto bo Republika Slovenija izdala numizmatične izdelke ob dveh priložnostih, in sicer ob 800. obletnici obiskovanja Postojnske jame in ob 300. obletnici velikega tolminskega punta. Tudi v letu 2012 je v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije mogoče prednaročiti numizmatične izdelke, ki bodo izdani v letu 2013.

 

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje