V letu 2014 bodo priložnostni kovanci posvečeni Janezu Puharju in Barbari Celjski

30. 01. 2014

Numizmatika


Letos bo Republika Slovenija izdala priložnostne kovance, ki bodo obeležili dva dogodka: 600. obletnico kronanja Barbare Celjske in 200-letnico rojstva fotografa Janeza Puharja. Banka Slovenije bo izdala zbirko kovancev z letnico kovanja 2014. Priložnostni kovanci bodo predvidoma od novembra 2014 ekskluzivno naprodaj v poslovalnicah Deželne banke Slovenije, ki je pooblaščena agentka Banke Slovenije.

Predvidoma novembra 2014 bodo v prodaji zbirateljski zlatnik z nominalno vrednostjo 100 EUR, srebrnik z nominalno vrednostjo 30 EUR in 3-evrski dvokovinski kovanec z nominalno vrednostjo 3 EUR, ki jih bo Republika Slovenija izdala ob 200-letnici rojstva fotografa Janeza Puharja, mednarodno priznanega izumitelja fotografije na steklo. 3-evrski dvokovinski kovanec v tehniki visokega sijaja bo na voljo v posebni embalaži – kapsuli.

Predvidoma v novembru bo v prodaji spominski 2-evrski kovanec z nominalno vrednostjo 2 EUR, ki bo izdan ob 600. obletnici kronanja Barbare Celjske, 2-evrski kovanec v tehniki visokega sijaja bo izdan v posebni embalaži - kapsuli. 

Tudi v letu 2014 bo Banka Slovenije izdala zbirko kovancev (v navadni tehniki in v tehniki visokega sijaja), ki bo vsebovala vse nominalne vrednosti evrokovancev s slovensko nacionalno stranjo, zbirateljski dvokovinski kovanec za 3 EUR, izdan ob 200-letnici rojstva fotografa Janeza Puharja, in spominski kovanec za 2 EUR, izdan ob 600. obletnici kronanja Barbare Celjske. Predviden začetek prodaje zbirke kovancev je november 2014.

Prodajne cene in točni datumi prodaje numizmatičnih izdelkov bodo objavljeni naknadno.

Vsi interesenti bodo lahko numizmatične izdelke, izdane v letu 2014, pridobili v 25 poslovalnicah Deželne banke Slovenije (seznam najdete tukaj), ki je pooblaščena agentka Banke Slovenije za prodajo priložnostnih kovancev.

V prosti prodaji bo celotna količina izdanih numizmatičnih izdelkov, zmanjšana za število prednaročil, ki so jih interesenti oddali v letu 2013. Numizmatični izdelki, izdani v letu 2014, ne bodo dokovani. V izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije je že mogoče prednaročiti numizmatične izdelke, ki bodo izdani v letu 2015 (Emona-Ljubljana in 500. obletnica prvega slovenskega tiskanega besedila).

Ažurne informacije na temo numizmatike bodo ves čas na voljo na www.dbs.si in Banke Slovenije www.bsi.si.

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje