Investicijske prevare

Investicijske prevare

15. 10. 2021

E-varnost


Investicijske prevare se z razvojem spletnih storitev in porastom vrednosti kriptovalut vse hitreje razvijajo in so že postale ene najpogosteje uporabljenih spletnih prevar. Spletnim prevarantom so zanimive predvsem zato, ker so relativno preproste, običajno ne zahtevajo naprednega tehničnega znanja, hkrati pa omogočajo hiter in predvsem visok zaslužek.

Pogosto se investicijske prevare začnejo z lažnimi oglasi o bajnih zaslužkih znanih (in tudi neznanih) oseb ali pa vas preko elektronske pošte, družabnega omrežja ali drugega spletnega kanala kontaktira oseba, ki vam obljublja, da boste z relativno majhnim vložkom v kratkem času obogateli oz. boste imeli visoke donose. Običajno prevarant svoje obljube podkrepi tudi s tem, da je že svetoval vašemu prijatelju, znancu ali drugi vam poznani osebi. Lahko vam tudi pošlje povezavo na spletno stran, ki prikazuje visoke donose (tudi več kot 300 odstotkov na teden), če vložite v predlagan produkt (kriptovalute, zlato, vrednostni papirji, delnice, nafta).

Če se na oglas ali poslano ponudbo prevaranta odzovete, ta kot začetni vložek običajno predlaga nizko vrednost, v višini nekaj 100 EUR ter vam zagotovi, da se bo vložek povečal v roku enega tedna. Po preteku enega tedna vam prevarant nato lažno prikaže, da se je vaš vložek povečal oz. v nekaterih bolj naprednih prevarah, na vaš transakcijski račun nakaže sredstva, ki lahko celo presegajo prevarantove napovedi. S tem vas prepriča, da gre za varno in legitimno naložbo, ki se vam bo še bolj obrestovala, če v prihodnje opravite višje vplačilo, ki pa je že lahko tudi nekaj 1.000 EUR. Kasneje vam stalno prikazuje višanje vloženih sredstev, ter vam »svetuje«, da vložke še povečate, kar se običajno stopnjuje tudi do nekaj 10.000 EUR ali več. Ko nato zahtevate izplačilo sredstev, pa se prevarant začne izogibati komunikaciji. Najpogosteje zahteva še dodatno vplačilo sredstev, saj naj bi bil to pogoj za sprostitev ostalih sredstev, kasneje pa sledi popolna prekinitev stikov.

Za zaščito pred tem, da postanete žrtev investicijske prevare, upoštevajte naslednje preventivne ukrepe:

  • Ne zaupajte ponudbam, ki so »preveč dobre, da bi bile resnične«! Če vam nekdo zatrjuje, da lahko obogatite na hitro, gre najverjetneje za prevaro.
  • Bodite pozorni, kadar vam obljubljajo varne naložbe (brez tveganja), zagotovljene donose in velike zaslužke, ali kadar posrednik nastopi zelo agresivno (pogosto vas kontaktira, zahteva hitro ukrepanje ipd.).
  • Nikoli ne nakazujte denarja nekomu, ki ga ne poznate in preden ne preverite prejemnika – podjetje ali posameznika.
  • Če vas preko elektronske pošte, družabnega omrežja ali drugega spletnega kanala kontaktirajo osebe, ki jih ne poznate, sporočilo zgolj ignorirajte in izbrišite.
  • Ne oglašajte se na neznane telefonske klice iz tujine.
  • Osebi, ki je ne zaupate ne razkrijte svojih osebni podatkov, kot so na primer podatki na osebni izkaznic in predvsem bančni podatki.
  • Nikomur, ki ni pooblaščen, ne dovolite dostopa do spletne in mobilne banke ter ne razkrivajte varnostnih podatkov, ki jih uporabljate za prijavo.
  • Nikoli ne dovolite, da trgovalni račun ali račun za kriptovalute v vašem imenu odpre druga oseba.
  • Pred vlaganjem se pozanimajte o poslovanju podjetja, ki vas nagovarja, in o njegovih izdelkih ali storitvah.
  • Preden vložite svoj denar v posel, ki ga ne poznate zelo dobro, vprašajte za nasvet neodvisnega strokovnjaka in ne »ponudnika« posla.
  • Če je do oškodovanja že prišlo, goljufijo nemudoma prijavite policiji.

 

 

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje