Lastniki Deželne banke Slovenije potrdili uspešno poslovno leto 2022

01. 06. 2023

Novica


Na včerajšnji Skupščini Deželne banke Slovenije so se delničarji s potrditvijo letnega poročila za leto 2022 seznanili z odličnim poslovanjem v preteklem letu.

Deželna banka je v letu 2022 dosegla 8.277 tisoč EUR dobička pred obdavčitvijo in realizirala 11,19 odstotni donos na kapital. Za 3 % je v primerjavi z letom 2022 višja bilančna vsota, ki je konec leta 2022 znašala 1,19 mrd EUR. Tudi kapitalska ustreznost banke je ves čas njenega obstoja stabilna in na ustrezni ravni v zadostni meri pokriva vsa potencialna tveganja, s katerimi se banka srečuje pri poslovanju.

Skupščina banke je podelila razrešnico tako upravi banke kot nadzornemu svetu za poslovno leto 2022. Za šesto članico nadzornega sveta banke je bila za mandatno obdobje štirih let potrjena Nevenka Kržan.

Odlično poslovanje v letu 2022, priznanje delničarjev in predvsem ohranitev banke v skoraj 100 % slovenski lasti daje Deželni banki Slovenije pozitiven zagon za prihodnost. Dejstvo je, da je Deželna banka na slovenskem trgu s svojimi predhodnicami že več kot 150 let in v tem času si je zgradila trdne temelje na področju financiranja agroživilskega trga, kreditnega in lizinškega, saj njihovo delovanje in potrebe pozna v popolnosti in skupaj z njimi ustvarja njim prilagojene storitve. Partnerstva z določenimi strankami sežejo v prejšnje stoletje, ko so kmetije in Deželna banka skupaj rastli in se razvijali z roko v roki. Želimo si, da tako ostane še naprej.

V zadnjem letu smo skupaj z rastjo poslovanja postavili tudi strateške in organizacijske temelje za moderen in konkurenčen razvoj na področju informacijske tehnologije. Še bolj poglobljeno skrbimo za uravnavanje tveganj in zavarovanje kreditnih poslov. S tem uresničujemo cilj, da potujemo skupaj s stranko in ob morebitnih težavah najbolj optimalne rešitve za obe strani poiščemo skupaj. V središče digitalizacije smo postavili stranke in njihove potrebe ter konkurenčno ponudbo naših storitev ne glede na čas ali lokacijo stranke.

Naš cilj je digitalno, finančno in storitveno povezati izjemno bogat in obetaven agrikulturno-trgovsko-finančni ekosistem, ki ga že tradicionalno pokrivamo kot Deželna banka.

Jure Kvaternik, predsednik uprave Deželne banke: »Ponosen sem na realizacijo ciljev in vse doseženo v lanskem letu. A ker ne želimo spati na lovorikah, že pet mesecev uresničujemo ambiciozno zastavljene cilje za letošnje leto. Močno verjamem, da nam bo kot timu profesionalnih, strokovnih in zavzetih zaposlenih tudi uspelo. Vse pa je seveda lažje, če nas lastniki pri tem podpirajo v celoti«.

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje