Oktober - mesec ozaveščanja o spletnih prevarah

27. 09. 2023

Novica, E-varnost


Mesec oktober je mesec ozaveščanja o kibernetskih prevarah. Ker je tovrstnih prevar vse več, smo se banke v okviru Združenja bank Slovenije združile že spomladi in pred letošnjimi poletnimi počitnicami v sodelovanju s strokovno delovno skupino ter zunanjo oglaševalsko agencijo izvedle prvo fazo obsežne kampanje ozaveščanja javnosti glede tveganj spletnih prevar. Kampanja je zajela večino aktualnih komunikacijskih poti; njeno vsebino pa so sestavljala opozorila in napotki s ciljem preprečevanja ribarjenja oz. phishinga za občutljivimi ter osebnimi podatki.

Javnomnenjska raziskava o uspešnosti kampanje, ki jo je naročilo ZBS, je pokazala, da je bila ta opažena v primeru 60 odstotkov vprašanih – največ pozornosti so vzbudili oglasa na televiziji in objave na družbenih omrežjih, zelo opazna pa so bila tudi provokativna sporočila na jumbo plakatih, ki so posnemala tipična phishing sporočila. Kampanja je bila uspešna in tudi provokativna, saj so se poleg strank bank in hranilnic nanjo odzvali tako FURS kot policisti. Slednji so zaradi sporočil na jumbo plakatih in prijav občanov celo preverjali na sedežu ZBS, ali gre za novo prevaro.

Prav tako ugotavljamo, da so bila opozorila glede phishinga učinkovita, saj naj bi kar 80 odstotkov vprašanih poslej dobro premislilo o vpisu svojih podatkov v spletne obrazce. Pridobljeni podatki tudi kažejo, da je nadaljnje ozaveščanje javnosti še vedno nujno, saj slaba polovica vprašanih nikoli ne menja svojih prijavnih gesel ali kartičnih PIN-ov, nekaj vprašanih pa bi še vedno sporočilo svoja identifikacijska sredstva neznanemu klicatelju. Skrb vzbuja tudi podatek, da je največ anketiranih že bilo žrtev prevare, in sicer pri spletnih nakupih.

Kampanja se nadaljuje tudi v jesenskem času, tako v javnih medijih kot na spletni strani https://www.pazi.se. Vse informacije o spletnih prevarah - katere obstajajo in kako jih preprečiti - so objavljene tudi na naši spletni strani. V okviru kampanje je izšla tudi posebna številka revije Bančni vestnik, ki je v celoti posvečena kibernetski varnosti, 12. oktobra 2023 pa je bila v sodelovanju s strokovnjaki s tega področja izvedena javna okrogla miza z naslovom Digitalna transformacija in varnostni izzivi. 

 

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje