Opozorilo pred phishing napadi

07. 02. 2019

Novica


V medijih in na spletnih straneh nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT je objavljena informacija, da je bilo v zadnjih nekaj dneh obravnavanih nekaj primerov phishing napada (slo. zvabljanja), katerim so bile izpostavljene stranke nekaterih slovenskih bank. Cilj te vrste napada je pridobiti podatke uporabnika, ki so zaupne narave, kot so številke kreditnih kartic, vstopna gesla in podobno. Pri SI-CERT so zaznali, da je več uporabnikov v elektronski poštni predal prejelo elektronsko sporočilo, ki jih je nagovarjalo h kliku na povezavo. Povezava je vodila na lažno spletno stran banke, ki je od uporabnika zahtevala vpis podatkov zaupne narave (uporabniško ime in enkratno geslo, ki se uporabljajo za vstop v spletno banko oz. podatke o kreditni kartici).

Banka po elektronski pošti in preko spleta nikoli ne pridobiva podatkov o vaših plačilnih karticah in ne podatkov za vstop v spletno banko. Ob prejemu tovrstnega elektronskega sporočila nanj ne odgovarjajte, ne odpirajte nobenih priponk ali morebitnih spletnih povezav, ne vpisujte prijavnih podatkov (gesla in uporabniškega imena) na spletna mesta, na katera ste bili preusmerjeni neposredno iz elektronskega sporočila ter sporočilo izbrišite. 

V primeru prejema neobičajnega elektronskega sporočila ali sporočila, poslanega s strani banke, ki ga niste pričakovali, nemudoma obvestite banko na tel. št. 01/4727 444 ali na elektronski naslov zlorabe@dbs.si. Če niste prepričani v legitimnost prejeta sporočila, lahko to preverite pri banki na navedeni številki oziroma naslovu.

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje