Previdnost pri uporabi spletne in mobilne banke - pojavljajo se prevare

01. 09. 2022

Novica, E-varnost


Zaradi zaznanega povečanega obsega poskusov nepooblaščenih pridobitev dostopa do spletnih bank v Sloveniji, vse uporabnike sodobnih plačilnih poti prosimo k dodatni previdnosti ob uporabi spletne in mobilne banke.

Zaznane prevare se začnejo z e-poštnim ali SMS sporočilom, ki navaja, da je potrebno posodobiti ali potrditi pogoje poslovanja, da je kartica na računu blokirana, da gre za izboljšanje varnostnih ukrepov, ipd. in daje vtis, da ga je poslala banka oz. ponudnik storitev elektronske identifikacije Rekono. V sporočilu je povezava, ki vodi na spletno stran, s katero storilci skušajo pridobiti vaše uporabniško ime in geslo. Spletna stran je lahko podobna spletni strani banke ali ponudnika Rekono. V primeru vnosa uporabniškega imena in gesla v obrazec ponarejene spletne strani, storilci pokličejo žrtev, se izdajajo za uslužbence banke ali ponudnika Rekono, ter prosijo še za drugi faktor avtentikacije.

V izogib prevaram preko e-pošte in SMS sporočil je posebej pomembno upoštevati sledeča navodila:

  • Ob prejetju sumljive e-pošte ali SMS sporočila  vedno preverimo identiteto pošiljatelja. V kolikor nam pošiljatelj ni znan, sporočilo ignoriramo oz. ga izbrišemo. Ne odpiramo povezav ali priponk v sumljivih sporočilih. Izjemno pozorni smo na vsa sporočila, ki so poslana v imenu banke ali ponudnika storitev identifikacije Rekono. Legitimna sporočila banka pošilja le iz domene dbs.si, Rekono pa le iz domene rekono.si!
  • Nikoli nikomur ne razkrivamo svojih osebnih podatkov, uporabniških imen, gesel in drugih občutljivih podatkov prek spleta, elektronske pošte, SMS sporočil in morebitnih klicev. Gesla od vas ne sme zahtevati nihče, niti bančni uslužbenci. Prav tako nikoli nikomur ne zaupamo enkratnih gesel.
  • Ob vstopu v spletno banko se vedno prepričamo, da gre za legitimno spletno stran, na pravem spletnem naslovu. Pri tem je posebno pozornost potrebno nameniti domeni. Prava domena je samo dbs.si, za ponudnika Rekono pa samo rekono.si. Pozorni smo tudi na ključavnico ob spletnem naslovu, ki jo prikazuje brskalnik in nakazuje varno povezavo.

 

Več tudi v obvestilu Združenja bank Slovenije: Banke zaznavajo povečano število lažnih sporočil prek elektronske pošte – ne odpirajte povezav in ne vnašajte svojih podatkov! | Združenje bank Slovenije - GIZ (zbs-giz.si)

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje