Prodajni postopek družbe Semenarna Ljubljana d.o.o. zaključen

16. 03. 2020

Novica


Deželna banka Slovenije d.d. je kot edina lastnica družbe Semenarna Ljubljana d.o.o. podpisala pogodbo, s katero je družba Villager d.o.o. prevzela družbo Semenarna Ljubljana d.o.o. in postala njena 100 % lastnica.

Izvedba transakcije se je dokončno izvedla v petek, 13. marca 2020. Pogodba vključuje prenos vseh prodajnih mest pod blagovno znamko Kalia ter vse poslovne pogodbe z dobavitelji in naročniki oziroma kupci. Vsi zaposleni v Semenarni Ljubljana bodo tudi pod novim lastništvom obdržali svoja delovna mesta.

Pogodba predvideva tudi možnost, da se Selekcijsko poskusni center Ptuj, ki je obrat Semenarne Ljubljana, namenjen vzdrževalni selekciji in drugim strokovnim opravilom, v vnaprej dogovorjenem roku po prenosu poslovnega deleža v Semenarni Ljubljana d.o.o., prenese na zainteresirano tretjo osebo. To pomeni, da se tako prodajalec kot kupec zavedata pomembnosti tega centra na nacionalni ravni in si oba prizadevata, da le ta ostane v slovenski lasti oziroma preide v državno last.

Villager je s svojo dejavnostjo izdelave in prodaje vrtnega in električnega ročnega orodja pod vodilnimi blagovnimi znamkami Garden in Power tools nedvomno strateški lastnik Semenarne Ljubljana. S široko mrežo, preko 30 vrtnih centrov Kalia bo Semenarna novemu lastniku omogočila direktno prodajno mesto za izdelke lastne blagovne znamke, Villager pa bo s svojimi investicijami v razvoj Semenarni nedvomno omogočil zdravo in stabilno prihodnost.

Gre za vzajemno strateško partnerstvo, ki obema prinaša dodano vrednost na agroživilskemu segmentu, tako za pravne kot fizične osebe. Skupaj bosta še močnejša in trdnejša partnerja ter posledično konkurenčnejša na slovenskem trgu. 

V Deželni banki smo po uspešnem zaključku finančne sanacije družbe, v kar je bilo s strani banke vloženo veliko napora in ki je Semenarni zagotovil njeno poslovno preživetje, v lanskem letu aktivno pristopili k iskanju strateškega lastnika, z namenom, da se družbi zagotovi dolgoročno stabilnost, rast in dobičkonosnost. Prodajni postopek je potekal transparentno preko družbe za finančno svetovanje KF FINANCE d.o.o.. V DBS verjamemo, da smo izbrali pravega lastnika za Semenarno, ki bo vlagal v njen nadaljnji razvoj in rast. Marko Rozman, predsednik uprave DBS: »Že leta 2015, ko je banka prevzela 100 % lastništvo Semenarne in jo tako rešila pred gotovim stečajem, smo vedeli, da to partnerstvo ne bo dolgoročno, temveč začasno, dokler Semenarna ne bo zrela za novega, strateškega lastnika. Danes je prišel ta dan, ko lahko z gotovostjo rečemo, da se je ves trud banke poplačal in da je Semenarna pripravljena za naslednji korak k dokončni sanaciji družbe. S prodajo družbi Villager, ki bo Semenarni spodbudila dolgoročen razvoj in obstoj družbe v prihodnosti, je banka tako izpolnila svoj cilj, ki si ga je zadala ob prevzemu Semenarne pred leti. Zavedamo se nacionalnega pomena družbe in želimo, da se Semenarna, družba z več kot 100-letno tradicijo razvija naprej in ustvarja prihodke na slovenskem trgu, s katerimi bo tudi novemu lastniku potrdila, da se je za nakup pravilno odločil.«

Cilj in vizijo nakupa Semenarne je v izjavi strnil direktor družbe Villager Dejan Radšel: »Glavni namen nakupa podjetja Semenarna Ljubljana d.o.o. s strani podjetja Villager d.o.o. in posledično vključitev v skupino Agromarket je nadaljnji razvoj Semenarne, tako na področju prodaje na drobno kot na tudi na debelo, pa tudi razvoj blagovnih znamk Semenarne in njene proizvodnje.

Naš cilj je, da obstoječe prodajalne Kalia razvijemo v sodobne vrtne centre, ki bodo kupcem nudili edinstveno nakupno doživetje in v katerih bodo le-ti našli vse za svoj vrt, sadovnjak, vinograd,…. Hkrati pa želimo verigo vrtnih centrov Kalia razširiti tudi v ostalih državah JV Evrope.

Več kot sto letna tradicija Semenarne nas obvezuje, da bomo še naprej ohranjali slovenske avtohtone sorte, udomačene sorte in razvijali nove slovenske sorte, ter tako prispevali k bogastvu slovenskega genskega materiala.

Sinergijske učinke nakupa Semenarne bomo poskušali prenesti tudi na veleprodajne trge, tako v Sloveniji, kot tudi v države, kjer je skupina Agromarket prisotna s svojimi podjetji oz. imamo razvito svojo mrežo distributerjev. Naš cilj je, da Semenarna postane eden vodilnih dobaviteljev slovenskega kmetijstva. Želeli bi si, da bi Semenarna znova postala glavni partner kmetijskih zadrug in posledično slovenskih kmetov.

Naš poudarek bo na rasti in razvoju Semenarne in tega si ne moremo predstavljati brez dobre vodstvene ekipe ter dobrih in predanih zaposlenih v vseh segmentih podjetja.«

Tudi v Semenarni Ljubljana se zavedajo pozitivnih učinkov prodaje in novega lastnika. Mag. Gregor Kopriva, direktor Semenarne Ljubljana: »Tako uprava banke kot poslovodstvo Semenarne Ljubljana smo si bili enotni, da je podjetje glede na zadolženost in resnično zapleten poslovni model kot razvojno, proizvodno, prodajno in izvozno podjetje, potrebovalo novega lastnika. Verjamemo, da bo Villager kot novi strateški lastnik Semenarni v prvi vrsti zagotovil njeno finančno stabilnost, nadalje pa dolgoročno uspešno poslovanje in rast.«

 

Osnovne informacije družbe Villager d.o.o.

Villager d.o.o. je proizvajalec vrtnega in električnega ročnega orodja Villager s sedežem v Ljubljani in je član skupine Agromarket iz Kragujevca, Srbija. Podjetje Agromarket d.o.o. iz Kragujevca je v 30ih letih delovanja zraslo v mednarodno skupino prisotno predvsem na področju jugovzhodne Evrope. Skupina Agromarket je v letu 2019 ustvarila več kot 250 mio € prodaje.

Celotno delovanje skupine Agromarket je v veliki meri povezano s kmetijstvom in obsega poleg lastnih nasadov jabolk in malin, še dodelavo semen, vzrejo govedi, proizvodnjo organskih gnojil in fitofarmacevtskih sredstev, oskrbo kmetijstva z vsemi potrebnimi repromateriali in prodajo vrtnega in električnega ročnega orodja Villager.

Vrtno in električno ročno orodje Villager se prodaja v več kot dvajsetih državah, od Litve do Portugalske oz. od Grčije do Nemčije.

Blagovna znamka Villager se je razvila v eno izmed vodilnih blagovnih znamk vrtnega (Garden) in električnega ročnega orodja (Power tools) na Balkanu. Naši cilji so še vedno usmerjeni k temu, da postanemo vodilna znamka v jugovzhodni Evropi. Sedež podjetja Villager je v Sloveniji (EU), blagovna znamka Villager pa izhaja iz Srbije.

Kombinacija privlačnega dizajna, inovacij, materialov, visoke kakovosti in socialne odgovornosti skupaj s točno dostavo in konkurenčno ceno predstavljajo glavne prednosti, s katerimi se razlikujejo od konkurence.

Poslanstvo družbe Villager d.o.o. je izgradnja najboljšega vrtnega (Garden) in električnega ročnega orodja (Power tools) v odličnem razmerju kakovosti in cene. Vizija pa v naslednjih letih postati vodilna znamka v vzhodni Evropi in s tem prva izbira za domače uporabnike, obrtnike in kmete. Blagovna znamka je sinonim za najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Ljudem želijo s kakovostnimi in ugodnimi izdelki ponuditi možnost za boljše in lažje življenje.

Dolgi naziv: VILLAGER, trgovina na debelo, d.o.o.

Sedež: Kajuhova ulica 32P, 1000 Ljubljana

Matična številka: 6702490000

ID za DDV: SI78336708

Datum vpisa v sodni register: 9. 10. 2014

Direktor: Dejan Radšel

Še več informacij o podjetju najdete na https://www.villager.si/

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje