Samo 3 koraki vas ločijo od ugodnega stanovanjskega kredita

09. 09. 2019

Novica


Slovenci že od nekdaj radi zidamo in kupujemo lastne domove, saj nam lastna nepremičnina poleg toplega doma in varnega zavetja predstavlja tudi naložbo za prihodnost – zase ali za naše otroke.

Lastna nepremičnina je namreč tako dolgoročna kot kratkoročna pot do finančnega uspeha. Z lastno nepremičnino lahko na kratek rok prihranite za vse mesečne najemnine ter se poslovite od nenapovedanih obiskov najemodajalcev. Marsikdaj lahko mesečni obrok za odplačilo stanovanjskega kredita znaša celo manj od mesečne najemnine. Na dolgi rok je verjetno, da bo vrednost vaše nepremičnine rastla. Vlaganja v nepremičnine veljajo za eno najbolj varnih naložb, saj so velika vrednostna nihanja izjemno redka. Lastništvo nepremičnine pripomore tudi k okrepitvi vaše bonitetne ocene v očeh banke in drugih finančnih ustanov.

Če ste tudi sami prišli v svojih razmišljanjih do podobnih zaključkov in ste že pripravljeni na nakup ter imate nepremičnino že izbrano ali načrt za gradnjo že izdelan, potem sledite tem trem korakom, da bo uspeh zagotovljen.

1.     Določite proračun

Najverjetneje na računu nimate dovolj sredstev, da bi lahko nepremičnino kupili, brez da bi se zadolžili. Zato je prvi korak, ki ga morate storiti ta, da daste na kup svoje prihranke ter v spletnem obrazcu banke sami okvirno izračunate, koliko bi lahko največ znašal vaš obrok kredita ter tako dobite znesek, ki si ga lahko izposodite. Seštevek teh dveh zneskov je maksimalen proračun, ki ga imate za nakup (ali gradnjo) nepremičnine. To seveda velja v primeru, da je nepremičnina v dobrem stanju ter je ni treba prenoviti. Če kupujete starejšo nepremičnine, potem je vaš proračun za nakup nižji za znesek obnove.

2.     Za pomoč prosite svoje najbližje

Za pomoč pri nakupu lahko prosite tudi svoje najbližje. Navadno ko se mlada družina ali par odloči za nakup nepremičnine, to pove tudi svojim najbližjim, ki po svojih najboljših močeh pomagajo pri tem. Denar, ki vam ga podarijo ali brezobrestno posodijo, lahko dodate v fond za nakup, lahko ga porabite za obnovo ali malce boljše pohištvo, lahko pa si z njim znižate znesek obroka kredita ali dobo odplačevanja, če najdete svoj sanjski dom znotraj že prej določenega proračuna.

3.     Na banko po najboljše pogoje

Zadnji korak zahteva od vas malce potrpežljivosti in organizacije. Priporočljivo je, da se na več bankah dogovorite za sestanek, kjer vam prijazni uslužbenci glede na vaše finančno stanje, plačo in željo ponudijo kredit pod določenimi pogoji (način odplačevanja, zavarovanje, obrestna mera, stroški …). Obrestna mera je lahko fiksna ali spremenljiva, navadno jo je moč nižati, če ste ali postanete komitenti banke. Seveda ne smete spregledati niti stroškov odobritve kredita in na koncu na ponudbi upoštevati in primerjati tisto številko, ki pove, koliko boste za kredit po določenem obdobju plačali.

Kot rečeno – lahko si vzamete nekaj dni ali teden za to, da greste od banke do banke in primerjate ponudbe med seboj, lahko pa se odpravite v najbližjo poslovalnico Deležne banke Slovenije, kjer ste lahko prepričani, da bo ponudba za najem kredita ugodna in prava za vas!

Saj veste: Stanovanjski kredit DBS – za tisto, kar zmanjka.

Samo 3 koraki vas ločijo od ugodnega stanovanjskega kredita
Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje