Sestava proračuna za začetnike: kako kupiti ali zgraditi lasten dom

Sestava proračuna za začetnike: kako kupiti ali zgraditi lasten dom

04. 06. 2019

Novica


Nakup ali gradnja lastnega doma je velik korak, vreden vsakega premisleka in taktiziranja. Predstavlja tudi ogromen finančni zalogaj, ki se ga težko lotimo sami. Skrbno preglejte ponudbo nepremičnin, poiščite idealni dom in se nato lotite nabiranja financ.

Kaj potrebujete: (digitalni) list papirja, (digitalno) pisalo, (digitalni) kalkulator za težke računske operacije, nekaj organizacije in svojo družino. Ta žal ne more biti digitalna.

PRIHRANKI NA BANKI

Za začetek poglejmo na najbolj očitno mesto: bančni račun – osebni in varčevalni, če  ga imate. Nekaj mora ostati za sproti, zato preračunajte vaše prihranke po odštetih povprečnih mesečnih stroških in poplačilu vseh dajatev. Beleženje teh vam dandanes močno lahko olajšajo spletne razpredelnice ali kar aplikacije namenjene tem rešitvam, zahtevajo le malce več doslednosti.

DRUGI PRIHRANKI

Preverite, ali se kaj odvečnih financ skriva v pozabljenih naložbah – delnicah iz otroštva, ki so v zadnjem času čudežno pridobile na vrednosti ali denarnih skladih, v katerih ste enkrat pustili nekaj cekinov. Morda pa je nekaj skritega v kripto valutah ali na vašem računu medmrežnega pokra.

DRUŽINA

Nakup ali gradnja doma je družinski projekt. Včasih niti ni potrebno prositi za pomoč, vendar se ta ponudi kar sama. Bližje vašemu sanjskemu domu vas pripelje skromni prispevek starih staršev, tudi strici in tete pristavijo nekaj malega na kup. Največji delež prispevajo vaši dragi starši, ki se bodo za vašo srečo odrekli tudi delčku svoje. Ta pomoč pride zastonj in skoraj brez obveznosti, le malce večkrat boste morali povabiti kakšnega družinskega člana na kavo ali piknik.

STANOVANJSKI KREDIT DBS

Cena je znana, finančna slika jasnejša, še vedno pa nekaj zmanjka. Stanovanjski kredit Deželne banke Slovenije je pošten, s pošteno obrestno mero in zanj skrbijo obrazi, ki jim lahko zaupate. Skrbimo, da vam sredstev nikoli ne zmanjka.

Stanovanjski kredit DBS – za tisto, kar zmanjka.

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje