Zakaj Slovenci in Slovenke gradimo in kupujemo nepremičnine?

21. 05. 2019

Novica


Star slovenski pregovor pravi ljubo doma, kdor ga ima in statistike nakazujejo, da se ga drži kar zajetno število Slovencev in Slovenk. Že od nekdaj si radi zidamo ali kupujemo lastne domove. Lastna nepremičnina pa je, poleg toplega doma in varnega zavetja, tudi potencialna povratna naložba za celo življenje.

Domovi so simbol našega ponosa, košček zemlje, kjer kraljujemo le mi. Odražajo nas, naše okuse in želje. Dom je sveto ozemlje, kjer smo varni pred zunanjimi vsiljivci. Te štiri stene nas skrijejo in tako kot mi oblikujemo njih, one oblikujejo nas. Dom je prostor, ki lahko postane družinski, in morda celo obrodi novo življenje. Želja po lastnem domu je pristna in globoko ukoreninjena že v naši kulturi.

O slovenski navdušenosti nad lastništvom pričajo tudi številne statistike. V letu 2015 je bilo več kot 80 odstotkov stanovanj lastniško zasedenih, medtem ko si je po podatkih evropskih statistikov 76,7 odstotkov vseh bivajočih v hišah te tudi lastilo. Njegovo vlogo v naših življenjih pa še dodatno utrjujejo neizprosne razmere na najemniškem trgu. V letu 2018 je bilo za najem kvadratnega metra stanovanja potrebno odšteti v povprečju 9 evrov. Stanovanje s 40 kvadrati stane tako približno 360 evrov. Cena najema stanovanja pa se je v povprečju povečala za 8,6 odstotkov. Ponudba najemniških stanovanj je, v primerjavi z lastniškimi, tako ali tako v manjšini. Najvišje pa so cene najema v Ljubljani in na Primorskem, ki povprečje znatno povišujejo. Zgovoren je tudi podatek, da si večina mladih želi lastnega doma, a misli, da si ga ne more privoščiti.

Dom je tudi dolgoročna in kratkoročna pot do finančnega uspeha. Z lastno nepremičnino lahko na kratek rok prihranite za vse mesečne najemnine ter se poslovite od nenapovedanih obiskov najemodajalcev. Marsikdaj lahko mesečni obrok za odplačilo stanovanjskega kredita znaša celo manj od mesečne najemnine. Na dolgi rok je verjetno, da bo vrednost vaše nepremičnine rastla, v odvisnosti od tržnih razmer in dodatnih renovacij. Več bo novega v ali na vašem domu, višja bo njegova vrednost. Vlaganja v nepremičnine veljajo za eno najbolj varnih naložb, saj so ekstremna vrednostna nihanja izjemno redka. Lastništvo nepremičnine pripomore tudi k okrepitvi vaše bonitetne ocene v očeh banke in drugih finančnih ustanov. Nepremičnina se v vašem portfelju šteje za razpoložljivo sredstvo, kar vas uvršča višje na  lestvici.

Nakup ali gradnja doma je velik korak in tudi precej finančno obremenjujoč. Redki si ga lahko privoščijo iz lastnega žepa, zato posežejo po stanovanjskem kreditu. A preden ponosno vkorakajo v banko, se obrnejo na domače. Nov lasten dom je v Sloveniji družinski projekt. Vsi družinski člani, ne le ožje, temveč kar širše družine prispevajo za uresničitev vaših sanj. Pred veliko odločitvijo pa dobro pobrskajte po lastnih financah, saj se poleg na bančnem računu denar lahko nahaja v raznih že pozabljenih naložbah. Stanovanjski kredit naj le zapolni nastalo finančno praznino, ki vas loči od doma vaših sanj.

Stanovanjski kredit je največkrat podpisan v povezavi s hipotekarnim zavarovanjem, saj na ta način lahko pridobite višji posojeni znesek. Hipoteka, četudi tako zveni, ni nič strašnega. Gre za zavarovanje terjatve na nepremičnini, kar pomeni, da ima banka možnost odvzeti nepremičnino v primeru neizpolnitve vaše obljube oziroma neodplačevanja kredita. S hipoteko zavarovano posojilo velja za t.i. dober kredit, saj navkljub dejstvu, da gre za nepoplačan dolg, je obenem vezana na nepremičnino, torej opredmeteno sredstvo in vam zato ni v škodo. Verjemite nam, nobena banka si ne želi vašega doma. Banka namreč ni nepremičninska agencija.

Naš stanovanjski kredit je pošten, s pošteno obrestno mero in zanj skrbijo obrazi, ki jim lahko zaupate. Skrbimo, da vam sredstev nikoli ne zmanjka. Še posebej, ko govorimo o vaših sanjskih domovih.

Preverite ponudbo akcijskega stanovanjskega kredita.

Preverite tudi informativni izračun po akcijski ponudbi.

Stanovanjski kredit DBS – za tisto, kar zmanjka.

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje